مهمان گرامی، خوش آمدید [ ورود ]
Skip Navigation Links
کد خبر : 2663
دسته بندی : اخبار فناوری
تاریخ خبر : 1398/11/05

دانشمندان می‌گویند ویروس کرونا از یک مار به انسان منتقل شده است


با شیوع ویروس تازه کشف‌شده کرونا در چین که شبیه SARS است، برخی از دانشمندان ادعا می‌کنند که منشا حیوانی آن را یافته‌اند. تحقیق جدید آن‌ها نشان می‌دهد که این ویروس از مارها به انسان منتقل شده است.

ویروس جدید که حالا 2019-nCoV نامگذاری شده، نوعی ویروس کرونا است. در حالیکه اکثر ویروس‌های کرونایی که انسان‌ها را بیمار می‌کنند، دارای علایمی کمی بیشتر از یک سرماخوردگی معمولی هستند، اما آن‌ها به‌طور بالقوه می‌توانند بسیار خطرناک باشند. این ویروس‌ها همچنین بسیاری از حیوانات را آلوده می‌کنند و اگر یک ویروس کرونای حیوانی بتواند با موفقیت به انسان‌ها انتقال یابد، سیستم‌های ایمنی ما ممکن است توانایی کمتری برای مقابله با آن داشته باشند.

موضوع مهم همین ناشناخته‌بودن ویروس جدید است که می‌تواند آن‌ها را بسیار خطرناک کند. این الگویی است که در مورد ویروس‌های کرونایی که باعث بیماری‌های SARS و MERS شدند نیز اتفاق افتاد. این بیماری‌ها در طول مدت شیوع اولیه خود، بین ۱۰ تا ۳۰ درصد از قربانیان انسانی خود را کشتند.

زمانی که اولین مورد ابتلا به ویروس 2019 n-CoV، ماه دسامبر سال 2019 در شهر ووهان چین مشاهده شد، پزشکان بلافاصله حدس زدند که این ویروس از طریق حیوانات منتقل شده است.

بسیاری از اولین قربانیان این ویروس، ظاهرا از یک بازار غذای محلی بازدید کرده بودند که همه‌جور حیوان زنده‌ای را به مشتریان ارایه می‌کرد. بعد از آن، تعداد قربانیان ثبت‌شده به‌طور ناگهانی افزایش یافت، بطوریکه تا 21 ژانویه بیش از ۴۰۰ مورد ابتلا و ۱۷ مورد مرگ توسط دولت چین گزارش شد. خبر نگران‌کننده‌تر اینکه ویروس 2019-nCoV کسانی را آلوده کرده است که هرگز به آن بازار نرفته بودند که این موضوع امکان سرایت آن از یک فرد به فرد دیگر را تایید می‌کند.

مطالعه جدید که روز چهارشنبه در مجله Medical Virology منتشر شد، به بررسی کد ژنتیکی 2019-nCoV پرداخته است.

محققان، توالی ژنتیکی 2019-nCoV را با سایر گونه‌های شناخته‌شده ویروس کرونا مقایسه کردند. آنالیز اولیه آن‌ها نشان داد که این ویروس، در نتیجه پروسه‌ای به نام بازترکیب (recombination)، درواقع ترکیبی از یک کرونای مشاهده‌شده در خفاش‌ها و یک کرونای دیگر با میزبان نامعلوم است. به نظر می‌رسد که این پروسه بیشتر در بخش RNA ویروس، که به آن اجازه می‌دهد تا گیرنده‌های سطح یک سلول را تشخیص دهد، اتفاق افتاده است. دانشمندان سپس نتیجه‌گیری کردند که براساس الگوهای RNA مشترک بین ویروس 2019-nCoV و سایر ویروس‌های کرونای ماری، میزبان این ویروس به احتمال زیاد یک مار بوده است. مارها در کشور چین به‌عنوان غذا و جایگزین درمان‌های پزشکی پرورش داده می‌شوند و فروش بسیار خوبی دارند.

ویروس‌ها طوری تکامل یافته‌اند که تنها از سلول‌های میزبان خودشان تغذیه کرده و رشد می‌کنند. به همین‌خاطر است که یک ویروس سگ نمی‌تواند انسان را بیمار کند و برعکس. اما گاهی‌ اوقات سیستم ژنتیکی یک ویروس می‌تواند به آن کمک کند تا حیوانات دیگر را هم آلوده کند. در برخی مواقع، پروسه جهش یا بازترکیب، به ویروس‌ها این توانایی را می‌دهد تا از موانع خاصی عبور کنند.

محققان در مقاله خود نوشته‌اند که ترکیب ژنتیکی مشاهده‌شده در 2019-nCoV ممکن است به انتقال بین‌گونه‌ای از مار به انسان‌ها کمک کرده باشد. به گفته دکتر Brandon Brown از دانشگاه کالیفرنیا، هنوز سوالات بی‌جواب زیادی درباره 2019-nCoV وجود دارند و شیوع گسترده آن ممکن است منجر به یک فاجعه شود.

ویروس‌های SARS و MERS گرچه باعث تلفات زیادی شدند، اما هیچ‌کدامشان به ویروس دیگری که هم کشنده و هم بسیار مسری باشد جهش پیدا نکردند. 2019-nCoV در ابتدا بسیار معتدل‌تر از SARS و MERS بود، اما در روزهای اخیر تعداد تلفات گزارش‌شده به‌سرعت افزایش یافته است. با اینکه ما می‌دانیم این ویروس می‌تواند بین انسان‌ها منتقل شود، اما هنوز نمی‌دانیم که میزان سرایت‌کنندگی و خطر جهش آن چقدر است.

با وجود این، Brown گفته است که هیچ دلیلی برای تاخیر در افزایش آمادگی‌مان برای مقابله با 2019-nCoV وجود ندارد. او می‌گوید: یک احتمال می‌تواند این باشد که با یک بیماری همه‌گیر جهانی مواجه هستیم که می‌توان جلوی آن را با انجام کارهایی مثل اعلام وضعیت اورژانس برای سلامت عمومی و تخصیص بودجه‌های بیشتر گرفت. بنابراین الان زمان آن است که همه نیروی خود را برای مقابله با بیماری بسیج کنیم.

موارد زیادی از ابتلا به ویروس 2019-nCoV احتمالا تا حالا به آمریکا و سایر کشورها رسیده‌اند که به نظر می‌رسد همگی از طریق سفر به ووهان چین باشند و اکنون گسترش سریع آن در چین، به یک نقطه بحرانی رسیده است. دولت چین دیروز دستور توقف حمل‌ونقل عمومی در شهر ووهان و همچنین کنسل شدن همه پروازها و قطارهای خروجی از این شهر یازده میلیون نفری را صادر کرد.

روز چهارشنبه، سازمان سلامت جهانی (WHO) یک جلسه اضطراری را در ژنو سوئیس برگزار کرد تا درباره اعلام وضعیت اورژانس برای سلامت عمومی هم‌فکری کند. Tedros Ghebreyesus، رئیس این سازمان، در کنفرانس مطبوعاتی امروز گفت که WHO درباره این موضوع هنوز تصمیم نهایی را نگرفته است و به‌زودی جلسه دیگری را برگزار خواهد کرد.


کلمات کلیدی : ویروس کرونا پیشگیری شیوع بیماری بیمارستان پزشکی فناوری اطلاعات
مرجع خبر : www.shahrekhabar.com